Är vägen till himmelen smal?

Det finns ett uttryck som säger “Stairway to heaven and a highway to hell”. På svenska skulle detta kunna översättas som en trappuppgång till himmelen och en motorväg till helvetet.

Uttryckets budskap är dels det att det är jobbigare och tar länge tid att nå upp till himmelen, medans resan till helvetet sker med pedalen i botten, man färdas smärtfritt  och snabbt mot sin destination!

Detta stämmer väldigt bra med vad bibeln lär.

“¹³ Gå in genom den trånga porten. Den port är vid och den väg är bred som leder till fördärvet, och det är många som går in genom den. ¹⁴ Men den port är trång och den väg är smal som leder till livet, och det är få som finner den.“
– Matteusevangeliet 7:13-14

Okej, så vägen till himmelen är trång och smal.

Så vad är det då man måste göra för att slippa in? Ja, tack och lov har inte bibeln lämnat bort den biten utan har tydligt lagt ut vad som behövs för att få det eviga livet.

Och kravet att få del av det eviga livet hittar vi i Romarbrevet 10:9.
“⁹ För om du med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, ska du bli frälst. “

Va?

Är detta den smala vägen? Vägen till himmelen verkar ju inte alls vara trång eller smal. Vem som helst kan ju slippa dit!

Vad är det som hindrar oss från att uppfylla kravet? Förklaringen till detta hittar vi nog i stor del i vår stolthet. Har du någonsin behövt erkänna att du haft fel över något du tidigare varit väldigt säker över? Eller att du inte vet svaret på en fråga inom ett ämne som dina kompisar anser dig vara expert inom. Visst är det svårt?

Vi har alla svårt att visa oss själva som svaga, speciellt om det är ett område vi tycker vi är bra på.

Att säga att Jesus är Herren innebär att säga att han är den enda vägen till frälsning. Och ifall han är den enda vägen till frälsning betyder det att man inte slipper dit av egna gärningar.

Och det är här det blir svårt.

Eftersom vi inte slipper till himmelen av egen kraft, måste vi erkänna detta och låta Jesus vara herre också över våra liv så att han kan leda oss till det eviga livet.

Att erkänna att man inte klarar av att förtjäna himmelen kan vara rätt så svårt. Men det kan hjälpa att inse att man inte är ensam. Det är inte som om resten av mänskligheten förtjänar himmelen genom goda handlingar medans endast du och jag kommit till korta. Nej, enligt bibeln har ALLA kommit till korta. Ingen når upp till förväntningarna! Alla är vi förlorade utan Jesus.

Och det är just därför som Gud sände hit Jesus.

“¹⁶ Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv. ¹⁷ Gud har inte sänt sin Son till världen för att döma världen, utan för att världen ska bli frälst genom honom.”
– Johannesevangeliet 3:16-17

Fantastiskt vad Gud har gjort för oss! Ja, det här är en alltför stor gåva för att den bara skall ignoreras. Vad har vi att förlora? Vår stolthet? Tänk vad världen skulle se annorlunda ut om vi inte var så stolta hela tiden. Eller vad tror du?

Leonard Metsäranta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *