Vad är ett argument?

Vad är ett argument egentligen?

När vi talar om argument menar vi inte gräl! Detta är ett vanligt missförstånd, och när man berättar till andra att man brukar argumentera för Guds existens kan de nästan bli arga och säga att man inte kan få någon till tro på det viset.
När vi talar om argument syftar vi alltså inte på gräl! Nödvändigtvis inte ens på en diskussion. Ett argument är endast skäl till att tro på någonting.

Såna här former av argument kallas för logiska argument. Ett logiskt argument är en följd av två eller flera påståenden (premisser) som leder fram till en slutsats.

För att det skall vara lättare att hänga med har jag här förberett några exempel på argument här nedanför.

Exp. 1

  1. Fiktiva karaktärer finns inte på riktigt
  2. Kalle anka är en fiktiv karaktär
  3. Kalle anka finns inte på riktigt

Exp. 2

  1. Djur som har päls är håriga
  2. Alla björnar har päls
  3. Kevins husdjur är en isbjörn
  4. Kevins husdjur är hårigt

Det viktigaste i ett argument är alltid den sista punkten. Det här är alltså slutsatsen, dvs det som man argumenterar för.

I exempel 1 argumenterar jag för att Kalle Anka inte finns på riktigt. Det är som sagt den sista punkten i argumentet. För att komma fram till den här slutsatsen ger jag två påståenden som, ifall de är sanna, bevisar min slutsats.

Låt oss för undervisnings skull säga att du inte håller med om min slutsats, att Kalle Anka inte finns på riktigt. Då måste du visa att en av de två påståendena är felaktiga. Så antingen håller du inte med mig när jag påstår att Fiktiva karaktärer finns inte på riktigt (Det här är alltså det första påståendet.). Eller så håller du inte med mig om att Kalle Anka är en fiktiv karaktär (Det här är alltså det andra påståendet).

Det räcker med att du inte håller med mig om en av dessa påståenden för att kunna säga att min slutsats är felaktig.

Det andra exemplet är väldigt lika men har istället tre påståenden som leder upp till en slutsats. Här argumenterar jag för att visa att “Kevins isbjörn är hårig”.

Pröva själv med att läsa igenom alla punkter i argumentet och sedan föreställa dig att något av påståendena inte stämmer.

Det första påståendet tror jag det inte finns så mycket att säga emot, vad jag vet är det just håret som gör päls till päls.

Hur är det med det andra påståendet då?

Ifall det fanns björn raser som inte hade päls kunde vi säga att detta påstående inte stämmer. Men någon sådan björn ras har jag nog inte hört om.

Det tredje påståendet säger att Kevins husdjur är en isbjörn. Ifall Kevin egentligen inte har någon isbjörn, utan bara har en vanlig guldfisk, betyder det att vår slutsats inte nödvändigtvis stämmer. Men ifall han verkligen har en isbjörn till husdjur betyder det att vår slutsats (Kevins husdjur är hårigt) stämmer, vare sig vi vill det eller inte.

Nåväl. Jag hoppas det blev lite klarare i alla fall!

Ifall det finns frågetecken är det fritt fram att kommentera nedanför.

Happy reading!

Leonard Metsäranta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *