Kalam Kosmologiska Guds Argumentet

Kalam kosmologiska Guds Argumentet

OBS!
Ifall du inte är van med argument kan det vara trevligt att läsa vår kortfattade artikel om hur man förstår sig på dem förrän du läser vidare. Länk här.

Det här är en av de mera filosofiska Guds argumenten, och om jag må säga så själv, en av mina personliga favoriter.

 

Har du någon gång stirrat ut över den mörka stjärnhimlen en natt och undrat.
Varför finns det någonting överhuvudtaget? Hur kommer det sig att det finns en värld, framför att det inte skulle finnas något alls? Allt kunde väl lika väl varit tomt och öde?

 

Ledande astronomer säger att vårt universum inte funnits för evigt utan blev till i en big bang för länge sedan. Men vad fanns före universum? Hur kommer det sig att universumet blev till? Finns det någon orsak till att det blev till eller var också det bara rena slumpen?

År 1915 publicerade den tyske fysikern Albert Einstein vad vi idag kallar för den Allmänna relativitetsteorin. Vad Einstein konstaterade var att vårt universum består av en kombination av tid och rum, som kallas rumtid. Med andra ord säger alltså Einstein att fysiskt utrymme och tid är samma sak, och att det är detta som vi egentligen menar när vi talar om universumet. Det här är en konstig men på samma gång intressant tanke, och den har visat sig vara sann gång på gång inom forskning.

År 1929 uppkom Hubbles lag, som berättar att vårt universum inte funnits för evigt. Det vill säga, tid och rum har heller inte funnits för evigt. Hur vet vi det här? Jo, astronomen Edwin Hubble hade upptäckt att desto längre borta de andra galaxerna verkar vara, desto rödare ser de ut.

Det här beror på att ljuset som färdas hit från andra galaxer är utdragna, hur konstigt det nu än låter!

Orsaken till varför dessa ljusstrålar är utdragna, är att universumet växer, och på så sätt drar universumet ut ljusstrålarna när de färdas genom rymden.

 

Nåväl, eftersom att vi vet att vårt universum växer betyder det att om vi i teorin backade bakåt i tiden, skulle universumet krympa!

Och om vi backade tillräckligt långt bak i tiden skulle vårt universum krympa så mycket att det till sist slutade existera.
Vad är det jag vill komma fram till?
Jo, att vårt universum inte alltid existerat.
Eller mer specifikt, att varken tid eller rum har existerat för evigt.

Eftersom ifall varken tid eller rum existerade före skapelsen kan man med någorlunda säkerhet säga att inget existerade före skapelsen, för det fanns ju varken utrymme för något att ske, eller tid för något att hinna ske.

Men vänta nu? Universum började ju existera eftersom vi är här och observerar det. Så någonting måste ju ha hänt!

Vad kan då möjligen ha funnits som orsakat skapelsen av denna värld?

Den bästa förklaringen är ju att den här orsaken inte är gjord av materia, eftersom det inte fanns något utrymme för materia att vara på! Det verkar alltså varit något immateriellt som orsakade skapelsen av universumet.

Den här orsaken som skapade universumet verkar heller inte vara bundet till tid, eftersom tid är ju, likt utrymme, en del av detta universum som blev skapat. Så orsaken till universums skapelse måste också vara bortom tid, alltså tidlös.

 

Och nu blir det riktigt intressant!

Eftersom detta något som skapade världen inte verkar vara bundet till tid, måste det också vara oföränderligt. Låt mig förklara.

Om något inte påverkas av tid betyder det att det inte sker någon förändring till det oavsett hur länge man väntar.
Det är rätt så svårt att hitta exempel på detta men tänk dig såhär.
Om tiden stannade, skulle ju allting annat också stanna upp. Eftersom allt som sker tar en viss tid att ske.
Kanske du sett någon film där tiden plötsligt stannar. Då händer det ingenting någonstans! Och eftersom att det inte händer någonting någonstans är ju läget då oföränderligt. Ingenting förändras eftersom ingenting händer.

Så den här orsaken som skapade universumet är alltså oföränderlig, eftersom den inte påverkas av tid.

Men? Om det inte förändras, hur kommer det sig att universumet blev skapat? Det kan ju inte skett någon reaktion som bidrog till att universum skapades eftersom att ingenting händer!
Bästa förklaringen på detta är om denna orsak till skapelsen valde med egen fri vilja att skapa den här världen.

Exempelvis kan en man som har suttit i evighet, frivilligt välja att stå upp. I såna fall finns det ingen konflikt med att universumet skapades av något oföränderligt.

Så eftersom det blev en skapelse från något oföränderligt, bör alltså orsaken också vara personlig.

Och låt oss inte glömma hurudan makt det här något måste ha för att kunna skapa universumet med alla stjärnor och planeter utifrån ingenting.

Så orsaken till universums skapelse verkar alltså vara..

 

  • Immateriell
  • Tidlös
  • Oföränderlig
  • Personlig
  • Enormt mäktig

 

Låter det bekant?
Det här är chockerande eftersom alla de här attributen är förknippade med Gud enligt bibeln.

 

Immateriell
2 Krönikeboken 2:6
Men vem kan bygga ett hus åt honom? Himlarna och himlarnas himmel rymmer honom inte. Ja, vem är jag att bygga ett hus åt honom?

 

Tidlös
2 Petrusbrevet 3:8
För Gud är en dag som tusen år för oss, och en dag för oss är som tusen år för Gud.

 

Oföränderlig
Malaki 3:6
För jag är Gud och jag ändras inte.
Hebreerbrevet 13:8
Gud är densamme igår idag och i evig tid.

 

Personlig
Johannes 3:16-17
Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde son Jesus Kristus, för att var och en som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv. Inte sände Gud sin son till världen för att döma världen, utan för att världen skulle bli frälst genom honom.

 

Enormt mäktig
Johannes 1:3
Genom Gud har allting blivit till, och utan honom har inget kommit till av det som finns.

Vi kan formulera detta argument på följande sätt.

 

  1. Allting som börjar att existera har en orsak till att göra så.
  2. Universumet har börjat existera.
  3. Det finns en orsak till universums existens

 

Det första påståendet verkar självklart och är en utgångspunkt inom vetenskapen. Ifall något kunde börja existera utan orsak är det konstigt att vi inte ser saker och ting dyka upp från ingenstans. Tänk dig att en häst plötsligt dök upp i ditt vardagsrum när du ser på TV. Det är ju självklart att det måste finnas en förklaring varför hästen dyker upp från ingenting, oinbjuden till filmkvällen.
Nej, från ingenting kommer ingenting. Det här är vad vetenskapen bygger på.

Det andra påståendet har vi både starka vetenskapliga, samt filosofiska grunder att tro på. Vad jag nämnde i denna artikel var enbart en av flera orsaker som pekar på en begynnelse för vårt universum.
Ifall det önskas mera information om detta, meddela då i kommentarerna nedan till.

Vad det här argumentet visar är att universumet inte bara dök upp från ingenting som somliga ledande ateister påstår, utan att vårt universum blev skapat av något.
Och det här något, som vi nyligen analyserade, är vad vi alla kallar för Gud.

 

All feedback uppskattas!
Tillägg med motargument och hur man svarar till dem på kommande!

 

Leonard Metsäranta

 

Källor:
Reasonable Faith: Christian Truth and Apologetics 
- William Lane Craig. (Sid 96-99 & 111-156)

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *