Kan man tro på Gud?

Har du någonsin fått frågan “hur kan du tro på Gud?”

I min erfarenhet finns det ett antal människor som inte tror på Gud, eftersom de inte fått ett tillfredsställande svar när de frågat en kristen att ge orsaker till varför de tror. Vad beror det på då? Jo, det beror på att flera av dem som frågar detta av oss undrar egentligen inte hur VI kan tro på Gud, utan hur DE skall kunna tro på Gud.

Det är en rätt så svår fråga, och det är även svårare att komma på orsaker direkt vid plats och ställe. Fastän personlig övertygelse eller övernaturliga erfarenheter kan vara goda skäl för oss att tro, kan det vara svårt att relatera, för någon som aldrig haft en sådan upplevelse. Då kan det vara bra att ge dem något som de har lättare att tugga på. Nu menar jag inte att det är fel att berätta om sin tro genom att dela med sig av sin personliga relation med Gud! Nej det här är sättet vi alltid bör presentera den kristna tron. Vad jag säger är att om personen man pratar med inte tror dig eller rakt ut säger att han eller hon kräver mera för att själv kunna tro på Gud, i såna fall menar jag att det kan vara en god idé att nämna andra orsaker, i form av argument, för att kunna tro på Gud.

När du läser igenom detta kapitel kan du passa på att memorera ett eller två argument, som du sedan kan dra upp när du hamnar i en sådan här situation.

Men före vi börjar vill jag vara väldigt tydlig när jag säger detta. Det är inte argument som vi skall grunda vår tro på. Vår egna personliga tro skall alltid vara byggd på den relation vi har med Gud. Argumenten används på så sätt endast som ett verktyg för att visa åt andra att den relation vi har med Gud inte är påhittad.

Nåväl, vad är dessa argument då som jag talar om? Jag har förberett fem av de främsta argument som används inom apologetiska debatter. De är alla olika former av argument så det lär finnas något tilltalande för alla.

De fem Guds argumenten (klicka på dem för att läsa mera)

  1. Kalam kosmologiska Guds Argumentet

  2. Teleologiska Guds argumentet

  3. Det moraliska Guds Argumentet

  4. Det historiska Guds argumentet

  5. Den personliga bekräftelsen

Dessa argument må vara stadiga i sig själva, men den egentliga styrkan kommer när man kombinerar dem. De berättar om en oföränderlig, immateriell, otroligt mäktig skapare och designer som i sig själv är grunden till godheten och kärleken och som uppenbarat sig i Jesus Kristus som bekräftar för oss, att Gud är allt detta!

Men den absolut viktigaste delen är att vi kan få allt detta bekräftat av Gud själv. Bibeln lovar nämligen oss att om vi närmar oss Gud, skall han närma sig oss. (Jakob 4:7-8).

Dessa argument du nyss läst är som sagt sammanfattningar för att det inte skall bli för långt att läsa igenom. Ifall det var intressant skulle jag rekommendera att du skaffade dig en bok för att gå igenom dessa i mera detalj. Maila frimodigt om du har frågor angående böcker!

Vi hoppas det inte var för svårt att hänga med i svängarna. Vi tar väldigt gärna emot frågor, eller feedback om hur allt detta var att läsa. Kommentera vid argumentens egna sidor eller nedanför. Det går också att skicka mail direkt till ungoas.svenskfinland@gmail.com

Guds rika välsignelse!

Leonard Metsäranta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *