Om Gud har skapat allting, varför finns djävulen?

 

Bibeln gör det klart att Gud är den som har skapat allting.

För i honom skapades allt i himlen och på jorden: synligt och osynligt, tronfurstar och herradömen, härskare och makter – allt är skapat genom honom och till honom.

– Kolosserbrevet 1:16

 

Gud är också alltigenom kärleksfull och det finns ingen ondska i honom.

Detta är det budskap som vi har hört från honom och förkunnar för er: att Gud är ljus och att inget mörker finns i honom.

– 1 Johannes 1:5

 

Så hur kommer det sig att det kan finnas något sådant som inte är gott?

För att svara på denna fråga måste vi först förstå oss på något som är väldigt centralt för Gud, nämligen kärleken.

För att det skall kunna finnas kärlek måste två saker uppfyllas. Det måste finnas en relation av något slag och en fri vilja. Den första är aningen självklar. För att kunna älska måste det ju finnas något eller någon man älskar.

Men hur är det med fri vilja?

Jag skulle vilja påstå att man måste göra ett val för att kunna älska någon, antingen vill man, eller så vill man inte. Oavsett vad, så kan man inte vara tvungen till det ena eller det andra. Det måste finnas möjligheten att kunna välja mellan dem.

Dvs. ifall man är tvungen att älska någon så är det inte kärlek.

För att bättre förstå vad jag menar tänk dig detta.

Gud skapar en värld och befolkar den med en mängd människor, men till skillnad från den verkliga världen programmerar han dessa människor att älska honom utan undantag. Det finns alltså inte en enda människa som inte älskar Gud i den världen. Tror du Gud känner sig älskad i en sådan värld? Det tror inte jag iallafall.

Jämför då med den här världen, där Gud har skapat oss och gett oss den fria viljan att välja ifall vi vill älska honom. Detta förändrar allting! Eftersom om vi nu i den här världen ändå väljer att älska Gud, trots att vi är tillåtna att vända oss bort från honom, så vet Gud att vi verkligen älskar honom.

Poängen här är den att Gud tog risken med att ge oss fri vilja. Varför? Han älskar oss och vill att vi inte skall känna oss tvungna att följa honom. Gud vill att vi väljer honom, han är ingen tyrann.

Detta låter ju riktigt trevligt eller hur?

Men nackdelen med den fria viljan är ju att vi kan välja något annat än att älska Gud. Det här är vad djävulen gjorde. Änglarna är alltså likt oss också fria varelser och även de har gjort ett val att antingen älska eller att hata. Djävulen och de fallna änglarna var alltså inte onda när de blev skapta. Gud skapade djävulen och de andra änglarna för att kunna ha en kärleksfull relation med dem, på liknande sätt som när Gud skapade oss människor. Djävulen, likt alla andra änglaväsen, blev på så sätt skapad med stor potential att älska, han hade alltså stor frihet. Vilket tragiskt nog är vad som ledde honom till hatet.

Men varför hindrar inte Gud djävulen eller onda människor att göra onda saker?

Som jag ser det kan man inte vara fri att göra ett val om man sedan inte är tillåten att följa det valet dit det leder. Låt mig förklara hur jag tänker.

Tänk dig en person som vill göra skada till andra människor, exempelvis en mobbare.

Mobbaren går fram till sitt offer och skall säga något fult till honom. Men plötsligt dyker en Guds ängel fram och hindrar mobbaren från att göra något alls. Detta sker varje gång mobbaren försöker trycka ner någon.

I denna situation är ju mobbaren verkligen inte fri. Inte enligt mig iallafall. Om jag vore mobbaren i denna situation skulle jag troligen känna mig hatad av Gud eftersom att han inte tillåter mig att vara ond.

Men nu är det så att Gud älskar denna mobbaren, visserligen inte det mobbaren gör mot andra, men Gud älskar honom som person.

Visst säger du, men hur är det med personen som blir mobbad? Han är ju inte heller lycklig eftersom att Gud tillåter honom att bli mobbad.

Det här är visserligen en svår fråga, men den förklaras överlägset bäst utifrån en kristen världsbild. För enligt bibeln är målet med livet inte att vara lycklig, som flera kanske har som utgångspunkt. För en kristen är målet med livet att känna Gud, och att få leva med honom både nu men också efter detta jordliga liv. Vilket i sin tur är den ultimata lyckan.

”Så, står Gud där uppe i himlen då och inte bryr sig i våra lidanden?”
Naturligtvis inte!

Gud kom ju själv ner till jorden som en människa, och vad gjorde han här på jorden? Jo, han led. Han led mera än vad vi någonsin kommer att förstå, hela vår skuld och allt fel vi gjort lades bokstavligen på honom! Tänk det, att allt fel som folk gör till dig har Jesus också tagit på sig! Så fastän Gud inte tar oss bort från svåra situationer, kan vi veta att han verkligen är med oss och lider tillsammans med oss.

Gud älskar alltså oss alla, vare sig vi är såna som mobbas eller såna som mobbar.

Så istället för att döma dem som mobbar oss, bör vi visa kärlek till dem, och visa, att det finns en lycka att bli funnen i Gud.

Nej, älska era fiender och gör gott och låna ut utan att hoppas få något igen. Då ska er lön bli stor, och ni ska bli den Högstes barn, för han är god mot de otacksamma och onda.

– Lukas 6:35

 

Leonard Metsäranta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *