Rättfärdighet – Vad är det?

Rättfärdighet är något som de flesta har en idé om vad det är, men när man försöker lägga fingret på vad det bokstavligen betyder, så hittar man inte något bra ord. Detta händer faktiskt bland kristna i alla åldrar. Så hur kan vi på ett enkelt sätt kunna förstå oss på rättfärdighet?

Enligt mig är det svenska ordet ‘rättfärdig’ jättebra, eftersom att man lättare förstår innebörden med det, bara genom att studera ordet lite noggrannare. Låt oss därför dela in ordet i två delar och se vart vi kommer. Rätt & Färdig.
Vad betyder ordet ‘rätt’ då? Förmodligen tänker du på motsatsen till ‘Fel’ just nu, men ‘rätt’ har faktiskt också en annan betydelse. Det är nämligen också en plats, dit man hamnar om man ställs inför domstolen. Ja, en rättegång är något du förmodligen hört talas om, och det är precis en sådan här sorts rätt som man syftar på när man talar om rättfärdighet. Att vara rättfärdig betyder helt enkelt alltså att man är färdig inför rätten.

Men vilken rätt är det då frågan om? Jo, dagen då Jesus återkommer till jorden kallas domens dag av en orsak. Den här dagen kommer vi bli dömda antingen till evigt liv, eller evig död. Om vi är rättfärdiga är vi alltså färdiga just för denna ultimata rättegång. Med andra ord kommer en rättfärdig människa inte att bli bli dömd till döden utan kommer att få leva det eviga livet.

Då vi vill ju givetvis vara rättfärdiga! Men, hur är man rättfärdig?
I bibeln lär vi oss att syndens straff är döden. Vi lär oss också att vi är alla skyldiga till denna synd. Det här är något som jag brukar kalla för “dåliga nyheter”.
Vi kan inte rädda oss själva, så vårt enda hopp är att någon annan (på samma sätt som i en domstol) tar vårt straff på sig så att vi kan gå fria. Så, kan min pastor göra det? Nej, han kan faktiskt inte göra det även om han ville, eftersom att han också, likt dig, är skyldig till samma brott och väntar på samma dom. Det måste vara någon som inte är dömd till döden som kan betala med sitt liv. Men som vi nyss nämnde är ju alla skyldiga till denna synd, så vem kan vi vända oss till för att slippa ut ur detta dilemma?

Tack och lov har vår Gud inte övergivit oss fastän vi vänt oss bort från honom! För han har räddat oss alla. Ja, Gud själv steg ner till jorden, han blev människa i Jesus Kristus, levde ett syndfritt liv så att han kunde ta straffet på sig, vilket han också valde att göra. Det här är de fantastiska nyheterna som bibeln har som svar till de dåliga nyheterna som jag tidigare nämnde. Gud tog på sig straffet för all vår synd! Så att vi skall kunna ta oss igenom den slutliga rättegången med livet i behåll.

Vi har alltså nu ett val att göra, antingen så betalar vi själva priset för hur vi levt. Eller så tar vi emot rättfärdigheten som en gåva av Gud.

Fortsatt läsning!
För en mera genomgående förklaring på vad synd är “klicka här”.

Om något lämnade oklart hoppas vi att du nämner det vid kommentar sektionen nedan. All feedback uppskattas!

Leonard Metsäranta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *