Varför fanns det förbjudna trädet i Edens lustgård om man ändå inte fick äta dess frukt?


Har du någon gång undrat varför Gud placerade ett stort fint träd uttryckligen i mitten av lustgården, och sedan förbjöd Adam och Eva från att röra det? Det har jag iallafall. Visst är det märkligt? Med tanke på att Gud vet allt, visste Han ju också att Adam och Eva kommer att äta av det. Ändå finns trädet där, varför? 

Som du kanske redan anat skrevs inte bibeln på svenska. Det betyder att när man har översatt bibeln till svenska har den i vissa fall förlorat en del av sitt djup. Det här är nåt vi talat om tidigare, men det är relevant här också.

Det är nämligen så att det förbjudna trädet beskrivs som trädet som ger kunskap om gott och ont. Varför är detta viktigt?

Jo, det hebreiska ordet som används här för kunskap, som alltså det här trädet gav, har en bredare betydelse än det svenska ordet har. Om man fick kunskap om något betydde det att man hade någon slags erfarenhet av det.

Så, att Adam och Eva fick kunskap om gott och ont genom att äta av frukten, betydde att de fick erfarenhet av att göra det som är ont.

Detta har lett många teologer till tanken att trädet är en symbol för vår mänskliga fria vilja, och att äta av frukten innebar att man utforskade sin fria vilja till att göra något ont. Att äta av frukten betydde att man syndade.

Det är därför som det här kallas för syndafallet.

Tänk dig såhär. Orsaken varför Gud skapade Adam och Eva var för att kunna ha en kärleksfull och personlig relation med människan. Men, för att den här relationen verkligen skall kunna vara kärleksfull måste vi ha möjligheten att kunna vända oss bort från Gud ifall vi så önskar, annars skulle vi ju varit tvungna till att vara i en relation med Gud, det låter inte så trevligt även om det vore bra för oss att vara med Gud. Gud vill inte tvinga oss att leva med honom.

Och det är därför som Trädet finns där, det är en symbol för den fria viljan vi människor har, att leva med Gud eller inte, och att vi åt av trädet betyder att vi valde att vända oss bort från Gud.

Men trädet stod ju inte bara kunskap om ont utan också gott? Jag tror det beror på att den fria viljan som trädet står för egentligen är något gott. Gud har inte skapat något som är ont och trädet är på så sätt fullständigt gott, även om vi människor lyckades missbruka detta goda som Gud givit oss.

Hoppas detta gav lite klarhet. Ifall något känns oklart så kommentera gärna nedan så funderar vi tillsammans.

Leonard

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *